events

events→ostend palagic 2008

Ostend Pelagic II De Ostend Pelagic II was een trip op de noordzee voor het waarnemen van vogels, zeezoogdieren, en alles wat er zoal te zien is voor de Belgische kust.
Voor de gelegenheid werd de Marcella II afgehuurd, een vissersboot die men kan huren voor een dag, en waarbij men zelf de trip kan vastleggen. Kijk hier voor meer info over de Marcella II.
Ik heb me de vrijheid veroorloofd om het verslag van onze enthousiaste gids en organisator, Jeremy Demey, over te nemen. Ik kan het zeker niet beter vertellen, en ik vrees een beetje dat het op de originele site 'met de tijd' gaat verdwijnen in de massa.
Het verslag is origineel te vinden op de zoogdieren-site.
Bij het schrijven van deze tekst is een nieuwe noordzee-trip gepland voor 27 april 2008. Wie mee wil, meer info op de reeds vermelde site: www.zeezoogdieren.org (zie 'Ostend pelagic III').
Voor de geinteresseerden, een overzicht van de waarnemingen , met dank aan Erik Vanloo.

TOP

Fotoverslag Zo'n uitstap is natuurlijk de ideale gelegenheid voor het nemen van fotos.
Deze tocht heeft in elk geval veel 'jan-van-gent'en opgeleverd, en ook de witsnuitdolfijn.
Bij deze laatste had ik mijn fototoestel al opgeborgen, maar gelukkig bleven deze sympatieke beestjes lang genoeg rond de boot cirkelen, zodat ik de tijd had om terug tot de actie over te gaan.
Naast mijn eigen fotos heb ik, met de vriendelijke toestemming van de 'auteurs', ook wat fotos gepubliceerd, genomen door de andere mede-avonturiers.

Mochten er toch publicatie-bezwaren zijn, gelieve me te verwittigen, dan verwijder ik zo snel mogelijk de betreffende fotos.TOP

verslag 2e Ostend Pelagic Oostende, 16 mrt 2008
De tweede editie van de Ostend pelagic was weer een succes, na een regenachtige nacht was het afwachten hoe het weer op zee zou zijn.
Maar we kregen beter weer dan verwacht.
's Morgens was het een 2 3 bft wat praktisch windstil was, het enige wat een beetje tegenviel waren de kleine korte golven op zee waardoor het "bruinvisspotten" bemoeilijkt werd. Maar niettemin werden toch enkele exemplaren door de gehele groep waargenomen en een eerste "oooh-moment" klonk over de boot.
Er werd rijkelijk met "chum" gewerkt waardoor tot 80 Jan-van-genten op soms een 5-tal meters van de boot naar de visafval kwamen duiken, we konden de beesten door het heldere water naar hun felbegeerde vissenkoppen zien zwemmen wat prachtige momenten opleverde. Ook de vele noordse stormvogels en alle algemene meeuwensoorten waren prachtig waar te nemen.
Rond de middag werd de zee nog kalmer waardoor de kleine golfjes werden weggedrongen door een vlakke zee met wat deining. Daardoor werden weer wat bruinvissen opgemerkt, de adrenaline nam serieus toe wanneer er plotseling 4 witsnuitdolfijnen voor de boot opdoken, de dieren kwamen naar de boot toe waardoor iedereen deze prachtbeesten van zr dicht heeft kunnen bewonderen, nogmaals hadden we geluk dat het zeewater helder was en waardoor deze dolfijnen goed waarneembaar waren. Tijdens de vele "ooh- en applausmomenten" werden nog 3 andere dieren op een 200-tal meters aan stuurboordzijde opgemerkt wat het totaal van 7 witsnuitdolfijnen opleverde!!!
De terugtocht verliep iets onrustiger toen een wind van 6 bft opkwam en iedereen op de terugtocht wat door elkaar schudde, maar bij de meesten kon de pret en voldoening niet meer stuk, en de enkele zieken werder nog wat zieker.
Omstreeks 18 u waren we aan wal, de een al wat gelukkiger dan de ander en kon iedereen na deze zalige dag huiswaarts keren. Ik hoop dat jullie er allemaal van genoten hebben en goed zijn thuisgeraakt, en op aanvraag van enkelen zal er waarschijnlijk in april een 3de editie komen van de Ostend Pelagic.

Met dol-fijne groeten,

Jeremy Demey

TOP© Marcel Quintelier.