events

events→doornstraat BBQ 2002

Fotos fotos vind u hier Wat, waar, waarom, ...

Dat ministers als eens rare ideen hebben, weten we allemaal wel. Dat ze graag goed staan met het volk weten we ook. Stemmen, ziet ge wel. En dan schaffen ze het luistergeld af, of vinden ze wel iets anders uit.

Ook Bert Anciaux wil wel eens gul zijn, maar als minister van kultuur is het niet gemakkelijk om iets 'voor het volk' te bedenken, want kultuur, dat is niet zo eenvouding. Wat de ene lust, interesseert een ander niet. Maar wat elke echte vlaming lust, is... jawel, eten, en dus een barbeque is aan de meesten wel besteed.
Een excuus vinden is niet zo moeilijk. De vlaamse feestdag, terug gaande naar 1302. Dan hebben die mensen daar indertijd toch niet voor niks gevochten. Wij feesten voor hun moeizame overwinning. Nationaal-historisch was die veldslag niet veel van betekenis, maar als gans vlaanderen elk jaar ter nagedachtenis een BBQ houdt, krijgt zoiets toch een heel andere dimentie.
En dus feesten zullen we. Geef subsides aan het volk, en het volk feest.
Enkele enthousiaste straatbewoners zien het wel zitten, zetten zich 100% achter het goede doel, en jawel, de straat doet mee. Blijkt dat er toch een 150-tal personen inschrijft, het dubbele van het originele streefdoel. Een locatie is ook gevonden, dank zij een bewoner die een lokaal ter beschikking stelt. Er dient natuurlijk een bijdrage betaald (zo rijk is Bert Anciaux nu ook weer niet), maar dat is geen bezwaar. En feesten wordt er gedaan, de buurt komt samen en de sfeer is er. Kijk daarvoor maar naat de foto's trouwens.

En hoe zat dat dan met die subsides ?
Ja, politiek is niet gemakkelijk. Administratie en zo, aanvragen indienen, goedkeuringen krijgen, bewijzen verzamelen en voorleggen... En daar zit het addertje onder het gras. Bewijzen hebt ge pas als de kosten gemaakt zijn dus als de feest geweest is. En dus zullen de subsides pas als vijgen na pasen komen. Maar dat mag toch geen bezwaar zijn. Dan feesten we gewoon nog maar eens.

PS: Tot mijn spijt kan ik niet uitwijden over de voorbereidingen, de moeilijkheden, die aangename momenten, want ik was niet een van hen. Mochten er organisatoren zijn die een woordje willen toevoegen, stuur dan gerust een mailtje, en ik probeer dit zo snel mogelijk hier toe te voegen.
© Marcel Quintelier.